_w35_h45_bg.jpg)
_w300_h420.jpg)
Roden 1939-1945
Een Drentse dorpsgemeenschap in de tijd van het nationaalsocialisme
Beschrijving
Het boek Roden 1939-1945. Een Drentse dorpsgemeenschap in de tijd van het nationaalsocialisme geeft een nieuw en volledig overzicht van de oorlogsjaren in Roden.
Na de Duitse inval op 10 mei 1940 wilde Adolf Hitler Nederland rijp maken voor het nationaalsocialisme. Onder leiding van Rijkscommissaris Seyss-Inquart werden in Nederland geleidelijk steeds meer verregaande besluiten doorgevoerd. Wat betekende de invoering van deze landelijk besluiten voor een Drentse dorpsgemeenschap als Roden? De bezetter nam bijvoorbeeld stap voor stap maatregelen tegen de Joden. Wat betekenden die maatregelen voor de Joden in Roden? Wie verzetten zich als eerste tegen deze maatregelen en welke rol speelden de burgemeesters van Roden bij het doorvoeren van deze besluiten?
Vrijwel ieder hoofdstuk begint met zo’n besluit van de bezetter. Daarna wordt beschreven wat dat besluit betekende voor de inwoners van Roden. Daardoor wordt de landelijke geschiedenis in lokaal perspectief geplaatst.
Auteur Cees van der Kooij heeft voor het boek nieuw archiefonderzoek gedaan. Uitgebreid is geput uit bronnen over Roden in het Nationaal Archief te ’s-Gravenhage en in het NIOD te Amsterdam. Dat heeft geresulteerd in tot op heden in Roden onbekende documenten, die een plaats gekregen hebben in het boek.
Roden 1939-1945 is een leesbaar boek voor een breed publiek en voorzien van de nodige illustraties.